نماینده تنکابن و رامسر در مجلس شورای اسلامی مطرح کرد: آمادگی مجلس برای رفع موانع…
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی:
فعالیتهای کشاورزی فراسرزمینی انسجام ندارد/ در بلند مدت از عربستان جلو میافتیم
اگرچه ایرانیها اکنون در بسیاری از کشورها کشاورزی میکنند، اما به اعتقاد یکی از نمایندگان مجلس هنوز این فعالیتها شکلی منسجم به خود نگرفته است.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی، امروز در گفتوگو با خبرنگار باشگاه کشاورزی فراسرزمینی گفت: هرچند که اقدامات مطلوبی برای انجام فعالیتهای کشاورزی در بیرون از مرزها صورت گرفته، اما به نظر میرسد هنوز کارهای اینچنینی انسجام لازم را نداشته و به نوعی از هم گسیخته است.
علی اکبری، با اشاره به اینکه هماکنون سرمایهگذاران ایرانی در کشورهای آسیای میانه و آفریقای جنوبی در حال کشتوکار هستند، افزود: این در حالی است که ایران از یک طرف نیروی انسانی ماهر و از طرفی دیگر دانش فنی کافی داشته و به دلیل محدودیتهای موجود داخلی نمیتوان تمام آنها را به کار گرفت.
به گفته وی، با این حال برخی سرمایهگذاران که به صورت خودجوش از مناطق مختلف کشور به ویژه استان فارس در کشورهایی مانند گرجستان و تاجیکستان سرمایهگذاری کردهاند، اگرچه با مشکلاتی مواجه بودهاند، اما تا حدودی از فعالیت خود رضایت دارند. بنابراین از آنجا که این افراد به کار تولید مشغول بوده و توانایی تامین بخشی از نیازهای کشور به محصولات کشاورزی را دارند، باید مورد حمایت قرار گرفته و کارشان توسعه یابد.
اکبری معتقد است وجود مجموعهای منسجم و توانمند که بتواند سرمایهگذاران را در خارج و داخل کشور پشتیبانی کرده تا کمتر به دردسر بیفتند، بسیار ضروری به نظر میرسد. البته چندی است که در این راستا انجمنی شکل گرفته، ولی هنوز آنطور که باید و شاید توانایی حمایت از سرمایهگذاران را ندارد.
این نماینده مجلس، اظهار کرد: توسعه کشاورزی فراسرزمینی از چند جهت میتواند برای کشور مفید باشد؛ توسعه مراودات سیاسی و ارتباطات بینالمللی، بهبود وضعیت اشتغال برای نیروهای متخصص و همچنین صدور خدمات فنی و مهندسی از مهمترین پیامدهای مثبت کشاورزی در بیرون از مرزهاست.
اکبری در ارتباط با نقش وزیر جهاد کشاورزی در دولت دوازدهم برای توسعه کشاورزی فراسرزمینی بیان کرد: اتفاقا زمانی که مهندس حجتی در کمیسیون حضور داشت، یکی از پرسشهای بنده از ایشان درباره وضعیت این نوع کشت و کار بود. هرچند که در آن جلسه فرصت پاسخگویی به این پرسش فراهم نشد، اما بدون شک این موضوع در دستور کار ایشان قرار گرفته و با توجه به کمبود منابع آبی و خاکی کشور، هدایت برخی کشتها به سمت فراسرزمینی یکی از اولویتهای وزارت جهاد کشاورزی است.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی گفت: در برنامه ششم توسعه، هم به کشاورزی فراسرزمینی و هم به آبهای مجازی اشاراتی شده، اما اگر لازم باشد لایحه یا طرحی در این خصوص تنظیم و پیگیری شود، مجلس همراهی خواهد کرد. همچنین درباره استفاده از صندوق توسعه ملی که با اذن رهبری است، هیچ ممنوعیتی وجود نداشته و چنانچه طرحی مورد تایید باشد میتوان به آن تسهیلات داد.
اکبری در پاسخ به این پرسش که جایگاه ایران در کشاورزی فراسرزمینی منطقه کجاست؟ توضیح داد: اگرچه عربستان با منابع مالی فراوانی که در اختیار دارد، سرمایهگذاری عظیمی در کشاورزی فراسرزمینی انجام داده، اما به اندازه ایران از نیروی متخصص و دانش فنی برخوردار نیست. بنابراین شاید در کوتاه مدت بتواند کمی جلو بیفتد، اما در بلند مدت قطعا همه چیز به نفع ایران تمام خواهد شد و از عربستان پیشی میگیرد.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در پایان گفت: به نظر میرسد اولویت کشاورزی فراسرزمینی باید در کاشت کالاهای استراتژیک و انتقال آن به داخل کشور باشد. در برخی مناطق نیز میتوان محصول نهایی را بعد از فراوری به ایران ارسال کرد. بنابراین نمیتوان در این مقوله، نسخه یکسانی پیچید و باید با توجه به مزیت نسبی جغرافیایی که در آن کشاورزی برون مرزی شکل میگیرد، برنامهریزی کرد.
چابک سازی برای کشاورزی فراسرزمینی